نقش پروتئین در بدن انسان (بخش 1)
پروتئین یک ماده مغذی است که بدن شما برای رشد و ترمیم سلول ها و عملکرد صحیح به آن نیاز دارد. این ماده در طیف وسیعی از مواد غذایی یافت می شود. نکته مهم این است که مقدار کافی از آن در رژیم غذایی روزانه وجود داشته باشد. با این حال بسته به وزن، جنس، سن و سلامت بدنی شما میزان نیاز به پروتئین، متفاوت است که با خوردن انواع غذاها به راحتی قابل دریافت می باشد. پروتئین موجود در غذا از منابع گیاهی و حیوانی مانند گوشت و ماهی، تخم مرغ، محصولات لبنی، دانه ها و آجیل و حبوبات مانند لوبیا و عدس تامین می شود.
پروتئین ها از اجزای سازنده ای به نام آمینو اسیدها تشکیل شده اند. حدود 20 آمینو اسید گوناگون وجود دارد که در ترکیب های مختلف به یکدیگر متصل می شوند. بدن شما از آنها برای ساخت پروتئینهای جدید مانند عضله و استخوان و سایر ترکیبات مانند آنزیم ها و هورمون ها استفاده می کند. همچنین می تواند از آنها به عنوان منبع انرژی بهره ببرد.
برخی از آمینو اسیدها توسط بدن شما ساخته می شوند. در این میان 11 مورد از آنها به عنوان آمینو اسیدهای غیر ضروری شناخته می شوند که بدن امکان تولید آنها را دارد. 9 مورد دیگر از آمینو اسیدها (هیستیدین ، ایزولوسین ، لوسین ، لیزین ، متیونین ، فنیل آلانین ، ترئونین ، تریپتوفان و والین) وجود دارد که بدن نمی تواند آنها را بسازد که آمینو اسیدهای ضروری نامیده می شوند و باید از طریق خوردن غذا تامین شوند. بنابراین شما باید به اندازه کافی این موارد را در رژیم غذایی خود بگنجانید تا بدن بتواند عملکرد خود را انجام دهد.
بدن به چه میزان پروتئین نیاز دارد؟
منابع معتبر توصیه می کنند که بزرگسالان حداقل 0.8 گرم پروتئین برای هر کیلوگرم وزن بدن در روز دریافت کنند. بر این اساس:
- برای یک فرد 63 کیلویی، روزانه حدود 50 گرم نیاز وجود دارد.
- برای یک فرد 90 کیلویی، روزانه حدود 70 گرم نیاز وجود دارد.
توجه به این نکته ضروری است که میلیونها نفر در سراسر جهان، به ویژه کودکان خردسال ، به دلیل فقر غذایی، پروتئین کافی دریافت نمی کنند که از اثرات کمبود آن، از نارسایی رشد و از دست دادن توده عضلانی گرفته تا کاهش ایمنی، ضعف قلب و سیستم تنفسی و مرگ متفاوت است.
کمبود پروتئین
به معنای دریافت میزان پایینی از این ماده در رژیم غذایی است. رژیم غذایی ایرانیها به طور کلی شامل میزان بسیار بیشتری از آنچه که ما واقعاً نیاز داریم، می باشد. با این حال، کمبود پروتئین ممکن است در افرادی با نیازهای خاص مانند افراد مسن و افرادی که رژیم های گیاهخواری را دنبال می کنند، رخ دهد.
علائم کمبود پروتئین عبارتند از:
- از بین رفتن و انقباض بافت ماهیچه ای
- آماس (تجمع مایعات ، به ویژه در پا و مچ پا)
- کم خونی (ناتوانی خون در رساندن اکسیژن کافی به سلول ها، که معمولاً ناشی از کمبودهای غذایی مانند کمبود آهن است)
- رشد آهسته (در کودکان).
پروتئین و حفظ توده عضلانی با افزایش سن
از حدود 50 سالگی ، انسان به تدریج ماهیچه های اسکلتی خود را از دست می دهد. این به عنوان سارکوپنی شناخته می شود و در افراد مسن شایع است. از دست دادن توده عضلانی در اثر بیماریهای مزمن، رژیم غذایی نامناسب و عدم تحرک بدتر می شود.
از این رو رعایت مصرف مواد حاوی پروتئین در طول روز ممکن است به شما در حفظ توده و قدرت عضلانی کمک کند. این امر برای حفظ توانایی راه رفتن و کاهش خطر آسیب ناشی از زمین خوردن مهم است و در افراد سالخورده و مسن در حفظ توده عضلانی بسیار موثر و مفید می باشد. این به معنی مصرف غذاهای حاوی پروتئین با کیفیت بالا، مانند گوشت بدون چربی است.
پروتئین و ورزش
بلافاصله پس از ورزش ، توصیه می شود که یک وعده پروتئین با کیفیت بالا (مانند یک لیوان شیر یا ماست) همراه با یک وعده کربوهیدرات مصرف کنید تا تعادل مواد در بدن شما حفظ شود. مطالعات نشان داده اند که این امر برای بدن شما، حتی پس از تمرینات هوازی کم تا متوسط (مانند پیاده روی) مفید خواهد بود. این موضوع به ویژه برای افراد مسن و سالخوردگان مهم است.
رژیم های غذایی با پروتئین بسیار بالا خطرناک است
برخی از رژیم های غذایی باعث افزایش پروتئین بین 200 تا 400 گرم در روز می شود. این میزان بیش از پنج برابر مقدار توصیه شده است. توصیه ها در دستورالعمل های پزشکی، میزان مناسب برای ساخت و ترمیم ماهیچه ها را حتی برای بدنسازان و ورزشکاران فراهم می کند.
رژیم غذایی با پروتئین بسیار بالا می تواند کلیه ها و کبد را تحت فشار قرار دهد. همچنین می تواند باعث از دست دادن بیش از حد کلسیم معدنی شود که خطر پوکی استخوان را افزایش می دهد.
منبع
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/protein
دیدگاه (5)
[…] پروتئین ها عملکرد یکسانی ندارند. برخی از انواع پروتئین مانند […]
[…] مقایسه با انواع پروتئین های دیگر، مانند پروتئین سویا ، پروتئین آب پنیر معمولاً […]
[…] پودر پروتئین […]
[…] دارد. برنامه تمرینی خوب، تغذیه مناسب، دریافت انرژی و پروتئین کافی، ژنتیک و صبر و ممارست! همه این عوامل بر اندازه عضله […]
[…] مواد مغذی برای افزایش در رژیم غذایی کربوهیدرات ها و پروتئین ها هستند. غذاهای کربوهیدراتی، مانند نان، غلات، […]